Bahaya ubat-ubatan tanpa kelulusan KKM

Bismillahirahmanirahim. . . Assalamualaikum semua, semoga anda berada dalam keadaan sihat, cergas serta ceria disamping keluarga anda yang tersayang.

Artikel hari ini adalah mengapa banyak ubat-ubatan daripada luar negara tidak mendapat kelulusan daripada KKM iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia?

Ini kerana apabila ubat-ubatan dieksport (dimasukkan) ke dalam negara kita contohnya seperti negara Cina, Indonesia dan sebagainya, ubat itu amatlah mujarab kesannya diwaktu singkat akan tetapi bagaimana pula kesan yang akan datang?

Kita sudah maklum bahawa terdapat banyak peniaga kecil-kecilan membawa masuk ubat-ubatan ini secara senyap-senyap tanpa mendaftar dahulu ke KKM. Ubat-ubatan ini bahasanya teramatlah bahaya jika kita melihat sejarah atau situasi keadaan taburan penduduk dinegara tersebut.

Contohnya negara Cina yang mempunyai taburan penduduk yang ramai dan padat, dalam buku ‘Cina Penakluk bisnes lautan pasifik – Lord of The Rim’ menyatakan cara menaklukinya adalah seperti memberikan dadah(ubat-ubatan) atau candu kepada rakyatnya agar mereka lemah, menjadi seperti anjing dan sebagainya. Dalam ubat-ubatan tanpa kelulusan terkandung bahan-bahan yang merbahaya yang boleh disebabkan barah dan penyakit pada jangka masa lama.

Jadi berhati-hatilah dalam memilih ubat-ubatan yang terkawal. Insyallah nanti saya akan sambung lagi cerita yang seterusnya. Aaamin. . . .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s