Bukankah lebih elok menyebut Iblis laknatullah

Bismillahirrahmanirahim. .  .

Artikel ini menyatakan apakah lebih elok kita menyebut iblis laknatulah serta pendamping-pendampingnya seperti syaitan, jin, hantu, mambang, jembalang dan lain-lain lagi daripada menyebutnya azazil?

Kerana itu saya diperdengarkan seseorang hamba dimana dia telah berjumpa dengan azazil (iblis) serta berbangga diri apabila menyatakan bahawasanya hanya berselawat ke atas Nabi maka dia akan mengizinkan untuk membuka pintu syurga atau pintu neraka akan diberikan keatas orang yang dikehendakinya . Menurutnya lagi tidak perlu solat atau membacakan ayat-ayat alQuran yang lain dan cukuplah hanya selawat nabi?

Ya Allah mengapa boleh jadi begitu? Sedangkan iblis itu Allah telah mengistiharkan kepada kita sebagai musuh yang tidak ada kompromi. Ia tidak menjanjikan apa-apapun kecuali kesemuannya tipu daya. Walaupun dapat nampak seperti benar tetapi akhirnya akan tertipu juga kita.

Bukankah alQuran diwahyukan oleh Allah melalui malaikat jibril kepada Nabi Muhammad SAW serta kita umatnya akhir zaman sebagai pedoman, hikmat dan petunjuk dalam kehidupan?

Apakah hamba Allah ini sudah termakan pujuk rayu dan tipu daya iblis sehingga tidak nampak lagi yang hak dan yang bathil? Semoga kita dilindungi oleh Allah daripada didatangi segala bentuk ganguan mahluk yang jahat yang ingin memesongkan akidah kita. Aamin ..  ..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s