Coretan Masyarakat : bersangka baiklah

Selamat petang semua,

Saya ingin mengatakan ada segelintir masyarakat yang masih tidak memahami atau mengetahui budi pekerti terhadap tetamu atau orang musafir di mana dia tidak menunjukkan ahlak yang baik tanpa unsur periksa dengan mengherdik dengan kata-kata kesat. Padahal seseorang itu sudah bergelar ustaz ustazah tetapi seolah-olah, dia tidak terima golongan tetamu yang berpakaian tidak menarik perhatiannya?

Di mana contoh teladan yang harus ditontonkan atau dicontohi masyarakat jika ustaz ustazah haji hajah cikgu ini apabila menunjukkan sikap sebegitu dan bagaimana tetamu yang berniat baik tetapi cuma pakaiannya bercompang camping kerana bermusafir jauh tetapi layanan mereka seperti umat-umat terdahulu iaitu seperti cerita Nabi Musa a.s bertemu dengan Nabi Khidir a.s.

Itulah dinamakan orang zaman sekrang ini suka judge book by cover, ingat digelarkan dengan gelaran itu mereka boleh membabi buta menjatuhkan hukuman terhadap sesama manusia. Wallahualam, semoga kita terhindar daripada sikap seperti begini suka judge tepi kain orang tetapi tidak menyedari bawasanya mereka telah menghina orang yang baru medapat petunjuk atau rahmat Allah SWT.

Ya Allah, jadikan aku dikalangan hambaMu yang sabar, tabah serta golongan yang sentiasa memohon taubat kepadaMu. Aamin. . . .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s