Awas dalam pergaulan di sosial media

Bismillahirrahmanirahim,

Alhamdulillah syukur saya kepada Allah kerana dapat juga menuliskan artikel ini untuk membuka mata pembaca dan minda atas kehendak Allah SWT. Kita sudah sedia maklum bukan terdapat pelbagai jenis media sosial seperi wechat, blog, facebook, whatsapp, telegram, instagram, linkin, beetalk dan sebagainya. Akan tetapi ada kelebihan dan kekurangan pada setiap dalam media sosial itu contohnya whatsapp kita boleh melihat seseorang itu last seen dan wechat boleh post apa-apa luahan hati sama seperti facebook tetapi mesej privatenya last seen tidak diketahui, begitu jugalah perbandingan dengan media sosial yang lain juga.

imagesf

Akan tetapi terutamanya media sosial yang dapat persendirian atau gelaran yang apa-apa kamu sebutkan yang mana satu terbaik ialah sebenarnya memudaratkan ataupun itu rekezi kamu kepada mereka yang mengambil kesempatan demi kepentingan diri.

 

Ceritanya begini sering terjadi dimana ada seorang ini memang sukakan menjual sesuatu product, kemudiannya si penipu ini berkatalah saya ada duit dan untuk medapatkan produk ini, jadi si pemangsa ni pulak percaya dan terpedaya, sudah berharap untuk mendapatkan yang sepatutnya pada masa tertentu yang si penipu pulak hilang tanpa khabar berita. Penat sudah si mangsa menunggu jawapan akhirnya si penipu ini pergi tanpa berita, sudahlah banyak masa yang dikorbakan tenaga serta wang untuk internet contohnya untuk menyakinkan pelanggan itu akhirnya baru si mangsa ini sedari semua itu hanyalah tipu daya mereka yang hanya ingin mengambil kesempatan. Allahuakbar, Nauzubillahnizalikh

Jadi sama-samalah kita mohon kepada Allah supaya kita dijauhkan serta dipelihara dan dilindungi daripada tipu daya syaitan yang bertopengkan manusia ini. Aaminn . . .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s